perjantai 14. helmikuuta 2014

Mashan eka kouluviikko

Hiphei!

Ensimmäinen kouluviikko on viimein takana. Melkosta touhottamista, ei voi muuta sanoa :D

Tässä Katja meidän tiedekunnan ovella. Oven takana sijaitsee mm. politiikan ja historian oppiaineet, ja meillä on siellä myös venäjän tunnit. Maanantai alkoi venäjän suullisen tunnilla, ja venäjää meillä on kaksi kertaa viikossa. Opettajan lisäksi tunneilla on minä, Katja, Roope, Janne, amerikkalainen Nicolas ja ranskalainen Eduard. Sopivan kokoinen porukka koossa=)



Pikkasen muuten repeilin ekana aamuna meidän tiedekunnan vessalle: naisten vessaan mentäessä ensimmäiseksi vastaan tuli käsienpesuallas, seuraavassa huoneessa oli vessa, ja sen jälkeen tuli vielä toinen vessa, johon kuljettiin tämän ensimmäisen kautta :D Viimeisestä vessasta joutuis aina huuteleen, että "voinko tulla siitä läpi, ootko valmis?" Oikeesti... eikö mikään ole omaa ? :D kai tää on joku muinaisjäänne menneiltä ajoilta.

Kävimme tutustumassa taloustieteiden tiedekuntaan, joka sijaitsee reilun 5 minuutin kävelymatkan päässä historian tiedekunnasta. Meille oli aiemmin kerrottu, että joissakin tiedekunnissa on ruokailumahdollisuus, ja tämä taisi olla yksi niistä. Mummeli myi teetä, kahvia, suklaata, jogurttia, mehuja ja erilaisia piirakoita ja pasteijoita. Me kiirehdimme venäläisen opiskelijan avustamana tutkimaan kurssitarjontaa.

                                     
Ja jumankauta mitä touhua se oli :D Teksti oli kirjoitettu niin pienellä, että suurennuslasit olisivat tulleet tarpeeseen. Pikkusen nauratti kun tuo mummo puski takaa oikeastikin suurennuslasin kanssa :D Kursseja oli todella paljon, ja aikataulujen lukeminen vaati aikaa ja kärsivällisyyttä.  (Multa ei meinannut löytyä kumpaakaan, haha)


Vinot viivat merkitsevät, että kurssin aikataulu on erilainen joka toinen viikko. Päivät näkyvät pituussuunnassa ja niiden vaihtuvuutta oli vaikea hahmottaa. Lisäksi tuntien alkamis- ja päättymisajankohdat eivät näkyneet tässä taulussa, vaan aikataulu oli merkitty numeroin kurssin eteen. (Numerot olivat 1-8 väliltä)

Yläpuolelta löytyi näille numeroille tarkemmat ajankohdat, ja ne näkyvät tässä. Mä en oikeastaan keksi yhtään tapaa, miten tästä ois voinu tehdä viel monimutkaisempaa :D kyllä sitä oppii arvostamaan meidän omia systeemejä, netissä pari klikkausta niin oot jo kurssilla ja valmis lukujärjestys on nenän edessä. Toisaalta, miksipä tämä ois yhtään huonompi tapa? Vaatii vaan totuttelemista =)

Ensimmäisen päivän seikkailun jälkeen käytiin Roopen ja Jannen kanssa kahvilla selvittelemässä lukkareita. Yleinen käytäntö venäläisten kesken oli ottaa kuvia kurssien aikatauluista ja zoomailla niitä jälkeenpäin, ja päädyimme itse tekemään samaa.

Tehtiin myös ensimmäiset venäjän läksyt, ja ilmeistä päätellen homma sujui kuin tanssi!



Tällä viikolla kävimme siis tutustumassa meitä kiinnostaviin luentoihin. Saamme ottaa vapaasti kursseja edellämainituista tiedekunnista, joten kurssien valinta ja aikataulujen yhteensovittaminen oli haastavaa. Kuten jo aiemmin oon kirjoittanut, niin Venäjällä liikoja suunnitelmia on kuitenkaan turha tehdä: aikataulut ja tilanteet muuttuvat, ja asiat selviät ajallaan. Niinpä mäkin suunnittelin tarkat aikataulut aina vain seuraavalle päivälle. Katjan kanssa naurettiinkin jo sitä, että joka päivä me sanotaan, että "huomenna kaikki selviää, huominen on THE day", ja jokaisen päivän jälkeen ollaan kuitenkin yhtä pihalla. Katjan sanoin "I wish I could have just A day and not THE day" :D 

Historian laitos muistuttaa jollain tapaa meidän kieltenlaitosta Jyväskylässä: vähän nuhjuinen ja sokkeloinen, mutta kotoisa. Siellä on suhteellisen suuria luokkahuoneita, mutta myös tämän tyyppisiä siivouskomeroita:

Tässä odotellaan poliittisen historian luennon alkua. Luennoilla on  ylipäätäänkin ollut tosi vaihteleva määrä porukkaa, aikalailla 5-40. Melkoinen haarukka siis :D Monilla tunneilla meidät on noteerattu, koska kaikkien muiden tuntiessa toisensa ollaan erotuttu porukasta. Pieni esittäytyminen on ollut usein paikallaan, ja kerran saatiin jopa taputuksetkin siihen päälle. Joillain luennoilla taas on niin paljon porukkaa, ettei kukaan huomaa läsnäoloamme. Monilla luennoilla on rauhallista, mutta esimerkiksi maailmantalouden luennolla en kuullut takarivistä mitään, kun opiskelijoilla riitti juttua keskenään. Venäjä on vastakohtien maa, ja tässäkin asiassa löytyy kontrastia: usein opettajan saapuessa luokkaan noustaan seisomaan ja tervehditään, häntä puhutellaan kohteliaasti etunimellä ja isännimellä, mutta samaan aikaan hänen päälleen saatetaan puhua tauotta.

Tässä historian tiedekunnan ovia. Lähes kaikki niistä näyttää joltain hätäuloskäynnin tai kellarin ovelta, aika mystistä on ollut kulkea näistä. Joka kerta mietin jotain paikkaa etsiessäni, että "ei sinne voi päästä tästä", mutta aika usein kyseessä on juuri oikea ovi :D Nyt osaan jo suunnistaa tuossa rakennuksessa vähän, ura!

Tekniikka luokkahuoneissa on myös vaihtelevaa. Ei mitään uusinta huutoa liene tämä :D tuli lapsuus mieleen tuota kattoessa! 
Joissakin luokissa on kosketustaulu tai piirtoheitin, joissakin liitutaulu ja toisissa taas ei yhtään mitään. Jälkimmäisessä muistiinpanojen kirjoittaminen tapahtuu sanelumaisittain - opettaja hitaasti toistelee tärkeimpiä kohtia. Hauska systeemi, ihan kuin ala-asteella :D

Monista vaihtoehdoista päädyin valitsemaan mm. seuraavia kursseja: "Venäjän turistiresurssit", "Poliittinen historia" ,"Palveluiden ja tavaroiden kansainväliset markkinat", "Venäjän nykypolitiikka", "Poliittinen psykologia", "Globalisaatio" "Talous"
Tosi mielenkiintoisia luentoja on siis edessä, odotan innolla tulevia viikkoja! Lisäksi olisi löytynyt kursseja mm. ihmisoikeuksista, mikä Venäjän tilanteen huomioiden ois ollut kiehtovaa. Kaikkeen ei kuitenkaan riitä aika, sillä vaikka onkin mahtavaa päästä venäläisten kanssa luennoille, on täällä paljon muutakin nähtävää ja koettavaa =) (Sitä paitsi en oo ehtinyt juoda vielä yhtään kaljaa)


Päätin kruunata jännittävän ja "kuluttavan" kouluviikon tutustumalla paikalliseen "Aura"-nimiseen ostoskeskukseen, joka sijaitsee keskustassa. Voi mahdoton, miten iso se olikaan! Ja niin paljon kaikkia liikkeitä, joita ei Jyväskylästä löydy. mm. Monki, Zara, Mango, Bershka.... Vaikken mikään innokkain shoppailija olekaan, niin voi jumankekkuli, että aion käydä tuolla toistekin :D


Uutta ja vanhaa: vieressä kirkkoja ja oikealla kyseinen ostoskeskus. Kyllä mua huvitti, kun otin tästä kohtaa useamman valokuvan, ja yhtäkkiä ostoskeskuksen ovista mua lähestyy pukumies, joka kieltää ostoskeskuksen alueella kuvaamisen.  Ehdinpäs kuitenkin, hähää!


Kauppakeskuksessa eroottisesti pukeutuneet tytöt jakoivat kondomeja ystävänpäivän kunniaksi: "Turvallisen ostoksen takuu". Olisin mielellään ottanut todistusaineistoa heistä, mutta pukumies ois varmaan antanut selkään mulle jos olisin kaivanut kameran esiin :D


Kotimatkalla pysähdyin ostamaan ruusuja ystävänpäivän kunniaksi mulle, Valjalle ja Katjalle. Valja kysyi heti kotona, että "kuka sulle antoi nämä?" ja kun vastasin, että ostin itse, niin hän nauraen sanoi, että "Hyvä, niin se pitää! Ei tarvi miehiltä kukkia odottaa kun ostaa itse!" Lisäksi Katja leipoi vielä herkullista suklaakakkua, joka kruunasi tämän päivän ja ensimmäisen kouluviikon.

Hyvää ystävänpäivää ja rentouttavaa viikonloppua kaikille! Otetaan rennosti =)

<3: Masha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti